Kısaca tıklanma oranı olarak anılan “Conversion Through Rate” kavramı, özellikle dijital pazarlama ile ilgilenenlerin sık sık duyduğu bir terimdir. Dijital pazarlama stratejileri kapsamında ölçümlenen en önemli metriklerden biri olan CTR, farklı değişkenlerin sistematik bir şekilde hesaplanması ile elde edilir. Bu oranın matematiksel yönünü anlamak önemli olduğu gibi teknik ve içgörüsel açıdan da kavranması son derece önemlidir. Salt matematiksel ve istatiksel verilerden oluşan CTR’ın yorumlanması ve bu yorumlamalardan kayda değer bir müşteri içgörüsünün yakalanması, pazarlama profesyonellerinin asıl odaklandığı şeydir. Bu bağlamda içgörü yakalamak ve yeni bir strateji oluştururken mevcut verileri doğru yorumlamak için CTR metriği, pazarlamacılara son derece kapsamlı bir veri sağlar. Bu yazımızda da bu verinin nasıl yorumlanması gerektiği ve ne şekillerde kullanılacağı üzerinde duracağız.
Conversion Through Rate (CTR) Nasıl Hesaplanır?
CTR genel geçer olarak dijital üzerinden paylaşılan reklamların ya da sosyal medyadaki gönderilerin tıklanmalarının tüm gösterimlere oranı olarak ifade edilir. Bu bağlamda CTR hesaplamak için tüm gösterimi tıklanma oranına bölmek gerektiği söylenebilir. Bu konuda yapılan hesaplamalar algoritmik olarak otomatiğe bağlandığı için asıl önemli nokta tüm bu süreç sonrası elde edilen verilerin yorumlanmasında yatar. Bu bağlamda elde edilen verilerin müşterilerinizin hangi kampanyalarınıza, hangi gönderilerinize ya da hangi ürünlerinize tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olacağı söylemek doğru olacaktır.
Performans Odaklı Bir Strateji Oluşturmak İçin CTR Önemi
CTR, çok yönlü ve içgörü odaklı bir metrik olarak yorumlanır. Özellikle müşteri davranışlarını anlama konusunda CTR’ın önemi inkar edilemez derece kritiktir. Müşterilerinizin sizin reklamlarınıza ya da sosyal medya paylaşımlarınıza hangi koşullarda tepki verdiğini bilmeniz ve ondan bir içgörü elde etmeniz, müşteri diyaloğunuzu olumlu bir şekilde baştan sona yeniden yapılandırmanıza yararlı olacaktır. Aynı şekilde müşteriniz ile kurduğunuz diyaloğu daha iyi analiz edebilmeniz açısından da CTR ölçümlemesi ile elde edeceğiniz veriler size eninde sonunda yeni bakış açıları da kazandıracaktır. Tüm bunların yanı sıra müşteri odaklı bir strateji oluşturmak istiyorsanız CTR verilerinizi profesyonel bir şekilde incelemeniz de son derece kritiktir. Müşteriniz hakkında her bir verinin ne denli önemli olduğu bilgisi de göz önünde bulundurulunca CTR kavramının müşterilerinizle olan ilişkilerinizin anahtarı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
CTR Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
CTR, çok yönlü bir metrik olmakla birlikte farklı reklam modelleri kapsamında da kullanılır. Adwords başta olmak üzere PPC odaklı reklam modellerinde de kullanılan CTC metriği, dijital kampanyaların, e mail ya da sosyal medya kampanyalarının da genel ölçüm standardı olabilmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında CTC metriği kullanılarak elde edilecek tüm verilerden anlamlı bir bütün oluşturmak ve gelecek kampanyaları da bahsi geçen veriler kapsamında yeniden yapılandırmak, işletmeniz adına başarılı adımlar atmanıza son derece yardımcı olacaktır.
Yaptığınız Hataları İstatiksel Bir Perspektiften İnceleyin
CTR metriği yine aynı şekilde dijital kampanyalarınızda kıyaslama yapma olanağı verir. Başarısız olan kampanyalarınızı daha net bir şekilde analiz etmenize olanak veren bu metrik aynı zamanda hatalarınızdan ders çıkarmanızı da sağlar. Müşterinizin tam olarak size nerede yanıt verdiğiniz ve sizinle ne şekilde etkileşim kurduğunu dönemsel eğrilerle karşılaştırma yaparak inceleyebilirsiniz. Yine aynı şekilde anahtar performans göstergesi olarak da kullanabileceğiniz bu metrik, kampanyalarınızda yaptığınız hataları istatistiksel bir gözlemle incelemenize de olanak verir. Bu bağlamda kampanyalarınızda yaptığınız hataları analiz ederek onları tekrar yapmaktan kaçınabilir ve hatalarınızdan ders alabilirsiniz.